Medarbetare

Aktiviteter på Hemskogens äldreboende

388 visningar
28 Juni, 2019 äldreboende, hemskogen, omsorg
Runt ett av borden på Hemskogens äldreboende i Sigtuna är aktiviteten i full gång. Penslar doppas i vatten för att sedan få rätt färg på sig. Ingbritt är redan inne på sitt andra konstverk. En fotboll i gräset. Men hon tycker att den är svår att få rund. Komplimangerna låter dock inte vänta på sig.
- Vad duktig du är, helt fantastisk, säger Rut som själv håller på att måla en blomma.
- Jag kan sjunga, joddla och spela dragspel, men måla kan jag inte. Bara blommor. Min far däremot var en riktigt duktig konstnär. Efter att kyrkorna i tyska Bayern byggdes upp igen efter att ha förstörts under kriget, fick han måla i dem. Han var faktiskt ganska känd, om jag får skryta. Och mina bröder ärvde pappas talang. Men inte jag.
Mannen som sitter bredvid Rut viskar att han tyckte att det var roligare häromdagen då de hade tårtfest på Hemskogen, och Rut håller med.
Ingbritt säger ingenting, för hon är fullt koncentrerad på sitt skapande.

Varje vecka sätts ett nytt veckoschema med aktiviteter upp, och är det något lite extra speciellt brukar personalen göra personliga inbjudningar som de boende får i sina brevlådor.
- Ja, alla tycker ju om att få brev, konstaterar Ulrika Mensch, som är enhetschef på Hemskogens somatiska avdelning, och berättar att aktiviteterna kan vara allt från gemensamma promenader till pub, grillning eller gudstjänst - eller som idag, att kommunens konstpedagog från Sigtuna Museum & Art kommer och gästar och bjuder på olika sorters material och inspiration.
Under våren har Hemskogen dels arbetat med effektiviseringarna och dels renoverat sina gemensamma utrymmen. Därför har de under en period haft ett lite mindre utbud av aktiviteter, men nu har de gjort något av en nystart.
I samband med nystarten gjordes en enkätundersökning på Hemskogen, där de boende fick svara på vad de helst ville göra för aktiviteter. Bland annat märktes då att det inte alltid behöver vara så avancerade saker, utan att det ofta är den sociala samvaron som är viktigast.
- Vi försöker att ha ett brett utbud av aktiviteter, säger Ulrika Mensch samtidigt som en nytillkommen brukare ställer sig vid bordet och säger att han absolut inte vill måla.
- Ingen måste. Du får gärna bara sitta här med oss, säger Ulrika och lyfter fram vikten av att respektera allas olika viljor och förmågor.
- För många räcker det att bara sitta tysta och iaktta, andra vill delta i aktiviteten, vissa vill ta chansen att träffa folk och prata medan en del helt enkelt inte vill vara med på aktiviteterna över huvud taget.
- Det vi måste komma ihåg är att många som bor på äldreboenden gör det för att de är sjuka och inte har så mycket kraft och det betyder att vissa inte önskar att aktivera sig.
Ruts berättarglädje verkar däremot inte tryta och hos Ingbritt fortsätter penseln att röra sig med noggrann frenesi.
Men så plötsligt tittar Ingbritt på sitt verk, suckar och säger högt:
- Nä, nu orkar jag verkligen inte måla mer.
- Men vad fint du gjort! säger Rut än en gång.